Belysning Vasastan

Koppla in lampor - Vi hjälper dig med installationen!

Att koppla in en lampa kan kännas självklart att klara själv. I själva verket kan det vara både komplext och ibland faktiskt olagligt. Olika färger på kablar, beslag och hur du kopplar sockerbitar kan definitivt förvirra. Hos oss får du hjälp av behöriga elektriker att installera all typ av belysning.

Varje år utför vi hundratals lampinstallationer och inget jobb är för litet eller för stort. Anlita våra elektriker för ett lysande resultat som garanterat är snyggt, tryggt och går snabbt.

Få upp belysning – då behövs en elektriker

Vissa enklare elarbeten får du utföra själv, men bara om du har tillräckliga kunskaper om hur du ska göra. Vid minsta osäkerhet ska du alltid låta ett elinstallationsföretag göra jobbet. Våra behöriga elektriker hjälper dig med belysning i hemmets alla rum. Givetvis med själva installationen men även goda råd för rätt val av ljuskälla samt placering, om så önskas. Ett kök, vardagsrum eller en hotellounge kräver helt olika ljussättning än vad exempelvis ett kontor behöver.

Då får du själv koppla in din lampa

Några vanliga exempel på vad du själv får och inte får göra när det kommer till att installera lampor hemma.

  • Du får byta ut en befintlig, fast ansluten ljusarmatur mot en ny, under förutsättning att det gäller installation i en torr ej brandfarlig miljö.
  • Du får byta ett lamputtag (uttag för anslutning av ljusarmatur) till ett likvärdigt.
  • Du får byta ett jordat lamputtag till ett DCL-uttag (långsmal kontakt med tre stift på rad).
  • Du får inte installera ett nytt lamputtag.

Då anlitar du elektriker för att installera lampa

Du anlitar givetvis en fackman så fort du känner dig osäker. Även om du själv får ersätta en ljusarmatur, ett jobb som rent teoretiskt är snabbt och enkelt, så kan det för en lekman ta orimligt lång tid plus ge ett tveksamt resultat. Gäller det installation nya lamputtag så får den bara utföras av ett registrerat elföretag. Vid installation av energisparande belysning, det vill säga belysning som är släckt när ingen är där och som helt tänds upp när någon rör sig i närheten så anlitar du självklart en fackman. Våra elektriker har lång erfarenhet av installationer av belysning åt såväl privatpersoner som fastighetsägare och med stor förståelse för kraven som ställs på oss.

Kontakta oss - Vi svarar 24/7

Enkelt att boka en elektriker:

  1. Ring oss på 08-551 223 05 eller fyll i kontaktformuläret.  
  2. En av våra bokare kontaktar dig och går igenom ditt arbete.  
  3. Du får en bekräftelse på en bokad tid.  
  4. En lokal elektriker utför arbetet.  
  5. Du får faktura på arbetet. 

Ett modernt team av lokala elektriker!

Det bästa av två världar! Den lokala hantverkaren med det stora kunnandet och det moderna företaget för att erbjuda en smidig kundresa.

Så här kopplar du in en lampa

Vill du göra jobbet själv har vi 5 enkla steg som hjälper dig lösa uppgiften – men först några saker att tänka på:

  • Beslaget kan se lite olika ut beroende på lampa. Detta kan leda till lite olika typer av montering. Se nedan anvisning.
  • I nyare byggnader finns det alltid en jordkabel och om denna finns, bör den alltid anslutas.
  • En jordad lampa har tre sladdar i olika färger:

Gul/grön sladd – den jordade sladden. Den är dubbelisolerad och fungerar som en skyddande ledning för att förhindra elektrisk stöt och/eller brand. Skulle en kortslutning uppstå på grund av fel i lampan så leds strömmen ner i jorden av den jordade ledningen.

Svart/brun sladd – en plussladd som transporterar strömmen till enheten. I denna sladd är det alltid spänning.

Blå sladd – en minus- eller nollsladd. Här finns ingen spänning utan den ser endast till att urladda sladden. Detta är minus- eller nollsladden.

1. Stäng av strömmen

Innan du påbörjar din installation ska strömmen stängas av. Slå av huvudströmbrytaren i ditt proppskåp. Kontrollera gärna med en multimeter för att vara säker på att ingen aktiv ström finns i kablarna.

2. Fäst monteringsbeslaget i taket

Beslaget kan se lite olika ut beroende på lampa. Detta kan leda till lite olika typer av montering. Generellt är det antingen ett beslag som du fäster direkt i kopplingsdosan eller ett beslag som ska fästas i taket. I det senare fallet bör du förborra ett hål, speciellt vid hårda tak som betong.

3. Koppla kablarna

När du kopplar in sladdarna kommer färgerna in. Det finns antingen två eller tre sladdar: En svart/brun, en blå och ibland en gulgrön. Börja med att ta bort en liten bit av plasten som sitter runt kablarna med en tång så att en kopparbit blir synlig. Därefter ska den svart/bruna och den blå in på sidorna av inlägget, på höger respektive vänster sida. Om det finns en gulgrön sladd ska den in i mitten. När sladdarna är på plats skruvar du åt skruvarna på ovansidan för att fästa dem. Var extra uppmärksam i äldre anläggningar då röd färg ibland använts för att markera skyddsjord.

4. Montera lampan i beslaget

När beslag och kablar är på plats fäster du lampan i beslaget: häng upp lampan och skruva i skruvarna som följer med lampan. Skruva på båda sidorna av beslaget.

5. Slå på strömmen

Skruva i glödlampan och slå på strömmen. Förhoppningsvis har du nu en fungerande lampa som lyser som den ska.