Byte av strombrytare

Vi hjälper dig med byte av strömbrytare

En strömbrytare används dagligen och drabbas av naturligt slitage. Det betyder att de med jämna mellanrum behöver bytas ut. Kanske är plasten gulnad eller rentav trasig? Kanske vill du byta strömbrytaren till en dimmer? Det finns många varianter av strömbrytare att välja bland och, utöver det rent estetiska, ska du välja en som är anpassad till sin uppgift.

För oss är det ett standardjobb och som vi effektivt löser på kort varsel. För dig och din familj betyder hjälp från en fackman ett nödvändigt skydd för att undvika farliga situationer, personskador och brandrisk.

Byte av strömbrytare – då behövs en elektriker

Vissa saker får du som lekman utföra utan att anlita en elektriker, exempelvis montera sladdströmbrytare och stickproppar samt byta lamphållare och trasiga proppsäkring.ar

Byta strömbrytare får du göra själv under dessa förutsättningar:

1. Strömbrytaren får högst ha 16 A och vara placerad i en egen kapsling eller dosa.

2. En trasig strömbrytare kan du byta ut själv förutsatt att den är av samma typ som den gamla.

3. För båda punkter ovan gäller: Byte av strömbrytare får bara genomföras om dina egna kunskaper är tillräckliga. Är du osäker så ska du ta hjälp av elektriker.

I alla andra fall än ovan angivna måste du anlita en behörig elektriker. Det gäller även om du vill byta din gamla strömbrytare mot en dimmer. Handlar det om att byta en redan befintlig och fast inkopplad dimmer så går det däremot bra att byta dimmer själv – om du har tillräckliga kunskaper. Dimmern får dock inte överstiga 16 ampere och 400 volt-dimmern måste vara placerad i en egen kapsling eller dosa.

Kontakta oss så gör vi jobbet utan lång väntetid. Vi erbjuder tider som passar dig, ofta samma vecka, och du kan även använda dig av ROT-avdraget.

Därför krävs oftast en elektriker vid byte av strömbrytare

Som behöriga elektriker är vi utbildade för att säkert utföra elinstallationsarbeten hemma hos dig. Elarbeten som du inte får göra själv, vilket omfattar:

  • att utföra, ändra eller reparera en elanläggning.
  • att fast ansluta en elektrisk produkt till en elanläggning.
  • att koppla loss en elektrisk produkt från en elanläggning som produkten är fast ansluten till.

Kunskap om el är generellt låg bland lekmän och det är inte tillåtet att chansa. El är livsfarligt. Minsta felhantering kan åsamka stor skada: Felkopplad el är exempelvis en av de vanligaste orsakerna till villabränder. Detta innebär att du oftast bör anlita eller rådfråga oss innan du ger dig i kast med något som har med el att göra.

Kontakta oss - Vi svarar 24/7

Enkelt att boka en elektriker:

  1. Ring oss på 08- 551 223 05 eller fyll i kontaktformuläret.  
  2. En av våra bokare kontaktar dig och går igenom ditt arbete.  
  3. Du får en bekräftelse på en bokad tid.  
  4. En lokal elektriker utför arbetet.  
  5. Du får faktura på arbetet. 

Ett modernt team av lokala elektriker!

Det bästa av två världar! Den lokala hantverkaren med det stora kunnandet och det moderna företaget för att erbjuda en smidig kundresa.

Max 10mb per bild

Olika typer av strömbrytare

Den strömbrytaren du väljer ska vara anpassad till sin uppgift. Det finns en rad varianter och du ska ha strömbrytaren som gör sitt jobb och ser till att din belysning fungerar i sitt sammanhang.

Varianter av strömbrytare

1-pol/trapp

En 1-polig strömbrytare är den vanligaste modellen. Den har en knapp och används för att tända en lampa. Den kallas även trappströmbrytare eller trappbrytare där trapp betyder att strömbrytaren också har trappfunktion. Med två stycken trappbrytare kan du tända en ljuskälla från två olika ställen, t.ex uppe och nere i en trappa. Den kan användas där en lampa ska kunna tändas från mer än en plats, t.ex. i en trappa eller i en hall.

Kron/dubbeltrapp

En kronströmbrytare har två knappar och kan användas till att tända två olika ljuskällor från ett ställe.

Kronströmbrytaren kallas även kronbrytare eller kronomkopplare. Dubbeltrapp betyder att varje knapp också har trappfunktion och kan användas på samma sätt som en trappströmbrytare.

3x1-pol

En 3x1-pol brytare har tre knappar och kan användas för att tända tre olika ljuskällor individuellt från ett ställe.

Kors

Korsströmbrytare, även kallad korsomkopplare, används tillsammans med två trappströmbrytare för att kunna tända en lampa från fler än två håll.

D-trapp

En D-trapp har två knappar och används i entré för att tända hallbelysning med en knapp och trappbelysning med den andra. Detta i kombination med en 1-polig trappbrytare ovanför trappan.

2-pol

En 2-polig strömbrytare känns igen på att den är märkt med 1 och 0 på lampknappen. Den används när du vill bryta både fas (L) och nolla (N). En tvåpolig strömbrytare används där det finns krav för säkerhetsbrytare.

Dimmer

En dimmer används när du gradlöst vill kunna ändra ljusstyrka på en lampa. Det finns varianter för glöd- och halogenlampor samt för LED.